Najchutnejšie tekvica dozrieva

Táto tekvica sa stala ako hitom v kuchyni tak na záhradkách. Mnoho ľudí sa vďaka jej skvele chuti a mnohopočetnému využitie pustila do pestovania tekvice menom Hokaido.

Pestovanie tekvica nie je nič náročné, takže ak ste záhradkár – začiatočník je tekvica tá pravá voľba. Tekvica rastie celkom rýchlo, takže človek má hneď radosť z viditeľných výsledkov. Pokiaľ chcete urýchliť vyklíčenie semienka, tak ho pred sadením do záhona nechajte cez noc namočené vo vode. Na stávkovanie je teraz síce neskoro, ale môže to byť pre vás inšpirácia na budúci rok. Tekvica sadíme tak v polovici mája. Koncom leta alebo začiatkom jesene sú tekvice zrelé.

Varenie

Tekvica Hokaido ich má sladkastú chuť, preto veľmi chutí aj deťom. Pri varení je potrebné dať si veľký pozor, aby sme ju neprevarili. Túto tekvicu môžeme variť aj so šupkou, tá vďaka tomu krásne zmäkne. Semienka je treba ale pred varením odstrániť. Tekvicu v kuchyni využijete snáď do každého receptu. Je vhodná ako na polievky, omáčky, môžeme ju zapiecť, ale tiež urobiť báječnú marmeládu či kompót.

Ako na výborný džem?

Ak ste sa už prejedli tradičné ho jahodového džemu, skúste ten tekvicový. Treba si pripraviť jednu tekvicu Hokaido, 100g hrušiek, vrecúško vanilkového cukru, dva hrnčeky krupicového cukru, jednu celú škoricu. Príprava je jednoduchá. Uvarenú tekvicu treba rozmixovať do hladkého pyré. Pridáme na jemno nakrájanú hrušku a zvyšok surovín. Za stáleho miešania varíme asi 15 minút a potom ešte horúci džem nalejeme do pohárov a uzavrieme. Potom pohára dáme viečkom dole a počkáme, kým nevychladne. Ušetríme si tak čas zaváraním.