Ako sa líši červené a biele víno a ktoré je zdravšie

Naliať si deci červeného alebo bieleho vína, ktoré sa bude popíjať u obľúbeného televízneho seriálu – to je zvyk mnohých z nás. V súčasnej dobe stále viac ľudí tomuto zvyku prepadá, len málokto však vie, či víno prospieva ľudskému zdraviu alebo či tento zvyk skôr škodí. Najskôr je potrebné si prezradiť, či patríte do skupiny ľudí, ktoré milujú červené víno, alebo či ste zástancom ľudí, ktorí sú milovníkom skôr vína bieleho. A teraz si možno položiť otázku, aké víno je zdravší alebo ako sa jednotlivé vína líšia.

Ako sa líši červené a biele víno

Každého človeka napadne, že sa červené a biele víno líšia svojou farbou. To je samozrejme pravda. Lenže okrem toho sa červené a biele víno líši tým, ako sa vyrába. Biele hrozno sa nechávajú pár hodín macerovať, zo šupiek sa tým pádom vytiahnu aromatické látky. Pri výrobe červeného vína sa nechávajú napred semienka a šupky fermentovať, potom sa lisujú.

Rozdiel je tiež samozrejme v chuti. Červené vína sa pýši komplexnejšie chuťou, bývajú ale zvyčajne ťažšie a vo väčšine prípadov sa jedná o suché vína. U bielych vín sa stretnete nielen so suchými vínami, ale aj s polosuché alebo polosladkými či sladkými odrodami. Biele vína sú jemnejšie svojou chuťou a taky sú ľahšie.

Ako víno prospieva zdraviu

Ponúka sa otázka, čo víno a zdravie? U červeného vína by sme sa mali pozastaviť nad hrdinom zvaným resveratrol, čo je polyfenol, ktorý sa nachádza v šupke červeného hrozna. Má antioxidačné účinky, tiež je antibakteriálny. Takzvané polyfenoly tiež znižujú výskyt kardiovaskulárnych ochorení, tiež znižujú výskyt rakoviny alebo výskyt ochorenia prostaty.

Ak by sme sa mali pozastaviť nad bielym vínom, povedali by sme, že látky obsiahnuté v bielom víne majú taktiež veľmi silné antioxidačné účinky. Sú účinné hlavne pri ochrane ľudského organizmu, chráni ho pred nádorovými ochoreniami alebo pred poškodením DNA.