Červené alebo biele víno?

Väčšina bežných i sviatočných konzumentov vína má svoje rozdielne preferencie červeného alebo bieleho vína. A preferuje predovšetkým danú chuť vína. Pre zástanca zdravého životného štýlu aj stravy nie je víno pre svoje nutričné hodnoty a prázdne kalórie to pravé orechové. Všeobecne môžeme povedať, že červené vína sú považované za oveľa zdravšie, než vína biele. Napriek tomu aj kvalitné biele vína môžu ponúknuť o niečo viac zdravotných výhod ako niektorá z vín červených. Vo väčšine prípadov má totiž červené víno oveľa vyšší obsah alkoholu ako má víno biele, a to je spôsobené obsahom cukru v hrozne. Pekné darčekové balenie vína sa hodí na mnohé situáciám aj slávnostným príležitostiam. Je úplne ideálnym darčekom, a ak neradi balíte sami, nechajte si ho darčekovo zabaliť. 

Vlastnosti červených vín 

Červené vína z tmavo červených až čiernych hrozna. Majú rozdiel aj vo výrobe. Od bielych vín je delí fakt, že červené vína sa vyrábajú z celých hrozna, a to vrátane šupiek. Šupky pridajú charakteristickú farbu a správnu, bohatšiu chuť kvalitných a červených vín. Najväčší producent a výrobcovia červených vín je Francúzsko a Taliansko. Treba ale podporiť domáci trh a piť vína česká. V uvedených krajinách je veľa viníc, kde sa kvalitné hrozno pestujú. To sa deje ale rovnako dobre aj tu. Medzi najobľúbenejšie červené vína patrí Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon. Náš Modrý portugal je jednoducho lahodný. 

Vlastnosti bielych vín 

Biele vína sú naopak na rozdiel od červených vín vyrábaná pomocou lisovania bez šupiek. Používajú sa na ne hrozno svetlé, s málo semienkami alebo bez semienok. Väčšina bielych vín má jemnú ovocnú chuť a radíme sem potom aj šampanské. Medzi vyhlásená kvalitné vína radíme Rizling, Chardonnay alebo Pinot Grigio. Biele aj červené víno je dobré pre vaše zdravie. Ale aj napriek tomu, že sú vína síce vyrobené z ovocných hrozna, tak nám v žiadnom prípade nenahradí klasické ovocia a priaznivé účinky čerstvých plodov na vaše zdravie. Hrozno fermentujú, teda kvasí a tým stratí veľa zo svojich pôvodných hodnôt. Súčasne ale dostanú nové hodnoty. Hlavnou výhodou bielych vín na zdravie je prevencia srdcových chorôb a celkové zlepšenie zdravia spojených so srdcom. Sú prevenciou a zdravotné podporou pľúc.