Tipy, ako vybrať dokonalé mäso na steak

Plánujete si uvariť naozaj skvelú večeru, ale nie ste si istí tým, čo to bude? Prahnete po nejakom naozaj skvelom jedle, ktorým sa zavďačíte svojím chuťovým pohárikom? Čo treba si dať steak? Ten sa radí k obľúbeným pokrmom nejedného z nás a človeku sa po ňom skrátka zbiehajú sliny. Aj keď je v reštaurácii pripravený steak o niečo lepšie ako po domácky pripravená alternatíva, v súčasnosti aj táto alternatíva dostatočne uspokojí naše chuťové poháriky. Stačí len vedieť, aké mäso kúpiť.

Každý totiž vie, že ak chce človek pripraviť naozaj skvelý steak, musí vybrať správne mäso. Bez správneho mäsa to skrátka nejde, to je základom úspechu. Preto si prezraďme niekoľko tipov, vďaka ktorým si vyberieme úplne dokonalé mäso na steak, vďaka čomu si pripravíme steak, ktorého budú naše chuťové bunky úplne milovať.

Keď chcete steak z hovädzieho mäsa

Síce možno pripraviť steak aj z tuniaka, lososa alebo z kuracieho mäsa, ale pravdou je, že najobľúbenejší je steak z hovädzieho. To musí byť dobre vyzreté, ale otázkou je, ako takéto vyzreté hovädzie mäso spoznať. V správnom mäsiarstvo vám ho hneď odhalí, inde ho v dave musíte spoznať sami. Pokiaľ chcete uvariť naozaj dokonalý steak, hľadajte mäso vyzreté, ktoré bude mať hnedú farbu. Steak je dobré vybrať mramorový, prerastený tukom, ktorý dodá steaku chuť a samozrejme aj nepostrádateľnou šťavnatosť.

Najideálnejším mäsom na steak je bezpochyby hovädzia sviečková alebo hovädzie stehno, prípadne je vhodné voliť zadné alebo predné hovädzie mäso.

Mäso kupujte zásadne čerstvé

U steaku platí, že mäso, z ktorého sa steak pripravuje, musí byť čerstvé – cez to skrátka nejde vlak. Preto je dobré kupovať mäso od mäsiara, pretože ten predáva predovšetkým čerstvé mäso. Pri skladovaní mäsa udržujte také teplotné podmienky, ktoré mäso malo aj v mäsiarstve, aby sa nijako nepoškodilo. Kým čerstvé nemusíte nechávať dozrievať v chladničke dlho, vákuovo balené je dobré skladovať aj niekoľko dní.