Pri sledovaní najrôznejších kuchárskych šou vás mnohokrát až prekvapí to, s akými ingredienciami súťažiaci zaobchádza. Zatiaľ čo niektoré suroviny si kúpite sami aj domov, u iných si necháte zájsť chuť, pretože ceny sú astronomicky vysoké. Jednou potravinou zo skupiny druhých spomínaných je napríklad hľuzovka, ktorá je veľmi chutná, svojou chuťou veľmi silný a svojou vôňou veľmi špecifická. Chuťovo ani inak je nenahraditeľný, preto ak ho chcete ochutnať alebo vyskúšať, treba si naň našetriť. Koľko vlastne stojí a vedeli ste, že sa nachádza aj v Českej republike?
Hľadajte ich po vôni
V mnohých krajinách sa na zber hľuzoviek využívajú napríklad ošípané, ktoré ich nájdu podľa ich silnej arómy. Práve vôňa ich prezradí a je tým hlavným, podľa čoho možno túto maškrtu využívanú v nejednej kuchyni nájsť. Čo však vie len málokto, tak že také hľuzovky nájdete aj na našom území. Majú u nás totiž ideálne podmienky na svoj život. Všeobecne sa vie, že potrebujú vyrastať v celkovej symbióze s koreňmi stromov (dubov, bukov, briez, smrekov alebo hrab a topoľov).
Keď na nich však narazíte, nemôžete si ich pozbierať a vziať domov. Sú totiž chránené zákonom. Najmä u nás však nerastú hľuzovky pravé, ale odrody, ktoré sú menšej arómy a tiež za menšiu cenu.
Koľko stojí hľuzovky?
Právom sa o hľuzovkách hovorí, že sú to diamanty v kuchyniach. Aj keď existuje rovno niekoľko druhov, vykupované sú v priebehu od 33-80 tisíc korún za kilo. Cena je vec veľmi individuálna a stanovuje ju nielen druh hľuzovky, ale aj jeho veľkosť. Čím väčší, tým drahšie (rovnako ako u diamantov).
Ak sa pozrieme do histórie, nájdeme aj takzvaný „hľuzovku storočia“, ktorým bol biely hľuzovka predaný zatiaľ najdrahšie, a to za 330 tisíc dolárov (čiže za 8,4 milióna korún). Jednalo sa o hľuzovku hmotnostne asi 1,5 kilogramov ťažký a jeho cena sa do týchto výšin vyšplhala vďaka dražbám.
Biela hľuzovka má najsilnejšiu arómu
Zo všetkých hľuzoviek na trhu má biela hľuzovka skutočne najsilnejšiu arómu. Hodí sa napríklad do šalátov, skvele funguje s vajíčkami alebo sa servíruje s mušľami sv. Jakuba. Je ale pravdou, že rovnako ako pri kaviári, aj k tejto potravine sa človek musí prejesť.