Milujete ryby? Potom si na ne pravdepodobne chodíte do reštaurácií, pretože si ich doma neviete pripraviť tak dobre, ako vám ich až pod nos prinesú v dobrom podniku. Dôvodom toho, že si na pokrmy s rybami chodíme do reštaurácií, je predovšetkým to, že pri príprave rýb doma robíme hromadu chýb, ktoré nám znechutí rybu a kvôli ktorým nie je pokrm tak dobrý, akým by mohol byť.
Nie je to len o kaprovi na Vianoce, rybu si pripravujeme po celý rok. Pripravujeme si rôzne druhy rýb, napríklad patrí k obľúbeným rybám losos. Napokon aj pri príprave lososa robíme niekoľko zásadných chýb, ktoré nás len dovedú k názoru, že si na rybu budeme chodiť radšej do reštaurácie.
Rybu rozmrazujeme pri izbovej teplote
Veľkou chybou, ktoré sa dopúšťame, je to, že rybu rozmrazujeme pri izbovej teplote. Podľa najlepších šéfkuchárov je ideálny rybu pripravovať začerstva, ale ak ju nemáte čerstvú k dispozícii, je potrebné použiť to, čo máte v mrazničke. Pri rozmrazovaní ryby treba byť opatrným. Je nutné hlavne rozmrazovať rybu v chladničke. Pri izbovej teplote aj pri rozmrazovaní v mikrovlnnej rúre totiž utvoríte v rybe prostredie pre množenie sa baktérií.
Odstraňujeme kožu
Najmä pri príprave lososa väčšina ľudí odstraňuje kožu, ale to je obrovská chyba, ktorej sa dopúšťame. Kožu by sme nemali dávať dole až do doby, kým nie je ryba hotová. Pokiaľ má ryba kožu, drží lepšie pohromade, navyše oveľa lepšie chutí. Pri vyprážaní ryby sa uvoľňujú z ryby chute, koža je však v sebe dokáže zachovať.
Soli pred
Ako si chystáte rybu? Mnohí ľudia robia to, že si rybu soľou vopred, lenže to je jedna veľká chyba. Chuť ryby je sama o sebe veľmi dobrá, preto mäso nesoľte dopredu. Ďalším dôvodom, prečo rybu nesoliť dopredu, je to, že nasiakne veľa tekutín a nie je nakoniec tak dobre pripravená, ako ju pripravujú v najlepších reštauráciách.