Ako zabrániť nedostatku železa?

Dnešná doba je tak zrýchlená, že nemáme čas venovať pozornosť vlastnému jedálnička. Čo je veľká chyba pre naše zdravie! Keď sa nad svojím stravovaním zamyslíte, tak máme tendenciu si z tanierov skôr uberať. Ale nemali by sme zabúdať na to, že pestrá a vyvážená strava je pre telo zdrojom živín. 

Železo naše telo veľmi potrebuje. Hrá totiž významnú úlohu pri tvorbe červených krviniek a prispieva k normálnej funkcii imunitného systému. 

Čo teda jesť aby sme mali železa v tele dostatok? 

Základom je zvoliť si dobre stráviteľné železo. Keďže si telo železo vytvoriť samo nedokáže, je na nás aby sme ho do tela doplňovali. Problém ale je v tom, že tenké črevo vstrebe len 10 až 15% železa z potravy čo prijímame. Zvyšok telo vylúči. Preto je potrebné venovať pozornosť aj jeho forme. Lepšie vstrebateľné je železo hemové, to obsahuje hlavne mäso. Treba si teda aspoň 2x týždenne dopriať červené mäso. 

Treba tiež podporiť vstrebávanie železa. Najmä z rastlinných zdrojov železa (strukoviny, celozrnné pečivo, orechy) treba vstrebanie podporiť a to tak, že spolu s týmito zdrojmi budete prijímať potraviny obsahujúce vitamín C. 

Doplňovanie železa a to až trojmesačné kúrou by si mali dopriať tí, ktorí majú nedostatok alebo zvýšenú potrebu tohto stopového prvku. A to sú dospievajúce v období rastu, tehotné a dojčiace ženy alebo ženy v produktívnom veku. 

Príznaky nedostatku železa 

Medzi príznaky nedostatku železa patrí hlavne únava, bledosť, dýchavičnosť, krehké nechty, vypadávanie vlasov, bolesť hlavy a citlivosť na chlad. Ak týmito príznakmi trpíte mali by ste navštíviť lekára, aby zistil hladinu železa v krvi.