Akú kuchyňu milujete? Aká kuchyňa je vaša obľúbená? Zatiaľ čo niektorí milujú pravú českú kuchyňu, ktorej dominuje bezpochyby vepřo, knedlo, zelo, iní milujú trochu iné typy kuchýň. Niektorí majú v obľube japonskú gastronómii, ktorej dominuje sushi, iní sú milovníkmi pravej talianskej kuchyne, ktorú bezpochyby miluje každý človek. Veď talianskej kuchyni dominujú cestoviny, pizza a podobné pokrmy, ktoré sú aj medzi Čechmi riadne obľúbené. Ak teda patríte k milovníkom talianskej kuchyne, poradíme vám, ako si ju uvariť doma tak, aby ste mali pocit, že ste v Taliansku.
Každá kuchyňa má svoje tajomstvá a každý človek je chce rozlúsknuť, aby si aj doma uvaril pokrmy ako od pravého kuchára danej krajiny. Ak ste milovníkom talianskej gastronómie, naučiť sa musíte len niekoľko málo vecí.
Ako správne uvariť cestoviny
Neoddeliteľnou súčasťou talianskej gastronómie sú bezpochyby cestoviny, ktoré by mali byť takzvane al dente. Spýtali sme sa preto talianskych kuchárov, ako správne cestoviny uvariť. Podľa talianskych šéfkuchárov je veľmi dôležité cestoviny neprevariť, čoho napokon dosiahnete len tak, že ich budete priebežne ochutnávať. Cestoviny al dente znamenajú v preklade cestoviny na skus.
Cestoviny sa zároveň nesmie lepiť, preto do vody, v ktorej sa budú cestoviny variť, pridávajte dostatok soli (všeobecne platí, že na liter vody spadá jedna čajová lyžička soli). Nebojte sa potom k uvareným cestovinám pridať kvapku olivového oleja alebo trochu masla, aby ste lepenie predchádzali.
Žiadna priemyselne vyrábaná dochucovadlá
Do talianskych pokrmov nepatrí žiadna priemyselne vyrábaná dochucovadlá. Talianski šéfkuchári používajú len a len čerstvé bylinky. Ak nemajú čerstvé bylinky, radšej siahnu po tých sušených, ale po priemyselne vyrábaných dochucovadlách rozhodne nesiahnuť. Bazalku zásadne trhajú, aby sa uvoľnilo aróma, rozmarín a šalvia sa strihá.
Syr patrí k talianskej kuchyni
K talianskej kuchyni patrí bezpochyby taky syr, ktorý sa pridáva takmer do všetkých talianskych pokrmov. Kým do jednotlivých pokrmov sa pridáva zakaždým iný syr, na strúhanie sa používaniu len a len parmezán.