Radosť prinášajú byliny ako v sušenej forme, tak v čerstvo natrhané

Každý z nás má určite nejakú svoju obľúbenú bylinu, alebo dokonca obľúbené byliny. Máme ich radi nielen kvôli ich vôni a chuti, no najmä vďaka úžitku. Bylinky používame v kuchyni, v kozmetike, pre zdravie, ale napríklad len tak ako ozdobu bytu.

Už od našich mamičiek či babičiek poznáme veľa receptov ako pomocou byliniek vyliečiť boliestku, prevoňať bielizeň, alebo sa urobiť krajšie. Zrejme všetci tušíte, aj keď nie ste práve odborníkmi cez byliny, že snáď každá rastlinka môže byť niečím prospešná. Aj obyčajný „burinu“ ako napríklad žihľava, či púpava nám môže byť na prospech. Bylinky sú liečivé rastliny, ktoré majú veľmi široké využitie. Majú výborný vplyv na naše zdravie, krásu aj psychickú pohodu. Používajú sa ako samotné alebo v rôznych zmesiach. Na našom trhu je byliniek veľa, ale predovšetkým, veľa ich rastie všade okolo nás. V gastronómii sa bylinky rôzne miešajú alebo sa používajú jednotlivo do všetkých možných pokrmov. Pôsobí tu ako korenie, zdobenie jedál, pridávajú sa do miešaných nápojov alebo sa z nich vyrába rôzne bylinné čajové zmesi. V kozmetike sa zase využívajú ako bylinné krémy, masti, oleje, ktoré priaznivo pôsobia na našu pleť a telo. Vo farmakológii sa bylinky pridávajú do liekov, vitamínov a liečivých mastí. Bylinky je dôležité veľa zalievať a ošetrovať, a tiež poznať správnu dobu zberu a spôsob sušenia, aby sme dosiahli čo najlepší účinok a jedinečného arómu.