Grily vyžadujú starostlivosť! Alebo ako sa o nich starať

Grilovanie je obľúbenou činnosťou, ktorú si užívame nielen v lete. Existujú totiž rôzne typy grilov, z ktorých niektoré sú vhodné aj na vnútorné použitie. Avšak grilovanie máme skôr spojené s vonkajším posedením – najlepšie s rodinou či priateľmi. Každé grilovanie je zábavné, ale následné čistenie grilu už nie je činnosťou, do ktorej by sa nám chcelo. A každý typ grilu vyžaduje trochu iný postup.

Čistenie mriežky grilov

Mriežka grilu je to, čo musí byť vyčistené po každom grilovaní. Zohľadnite pritom aj to, aký typ grilu máte. Elektrické alebo plynové grily vám môžu značne uľahčiť grilovanie: pripečené zvyšky jedla nechajte na mriežke a gril zapnite na najvyššiu teplotu. Zvyšky potom zhoria a tie čo zostanú, pôjdu ľahko odstrániť kefou. Pri griloch na drevené uhlie alebo brikety sa oplatí nenechať mriežku úplne vychladnúť, ale vyčistiť ju pekne za tepla.

Grily s poklopom

Na čo sa obvykle zabúda, je vyčistenie samotného poklopu pri griloch, ktoré ho majú. Zvnútra použite kefu: oceľovú iba na liatinu a nerez, pre smaltové povrchy sa hodí mosadzná kefa. Zvonku stačí poklop utrieť vlhkou handričkou.

Umývanie grilov na brikety či drevené uhlie

Čistenie týchto druhov grilov je obvykle najťažšie. Musíte vysypať zvyšky uhlia či brikiet a popolník riadne vyčistiť. Zamerať by ste sa mali na všetky miesta, ktoré boli zafajčené. Raz za čas sa zamerajte na celkové umytie grilu – teda aj zvonku.

Čistenie elektrických grilov

Stačí jednoducho umyť prístroj. Je to veľmi ľahké.

Čistenie plynových grilov

Čistenie plynových grilov môže byť veľmi náročné, pokiaľ je jeho vnútorná konštrukcia zložená z množstva menších častí, zahnutých trubíc a miest, kam sa mohla mastnota z jedla dostať. Kotlové grily s kužeľovým krytom sú považované za najľahšie na údržbu. Horáky stačí umyť pred a po sezóne (ak teda nedošlo k ich upchatiu).