Domáce mango aneb vypestuj si sám

Mango – to znie tak neobyčajne a exoticky. 

Áno, je to totiž cudzokrajné ovocie. Patrí do rodu Mangifera. Existuje vyše 69 druhov botanických druhov a číta cez 1000 odrôd. Máte možnosť si ho kúpiť prakticky v každom obchode, ale komu by sa za neho chcelo neustále míňať? 

Skúste si ho vypestovať doma. Môže to byť zábava. Napríklad deti sa naučia novým veciam, ako je zodpovednosť a staranie sa o niečo živé. 

môžete si ho kúpiť v obchode 

objednať od zaručeného predajcu 

Toto nezvyčajné ovocie rastie na stromoch a to v oblasti východnej Ázie a Tichomoria. Čo je na tomto strome unikátny, je však jeho výška. Dorastá 10-40 metrov. Ale nemusíte sa báť, keď si ho budete pestovať doma, žiadny obrovský strom vám k susedom nad vami nevypučí. 

Ovocie je obalené vo žltočervenom kabátiku, tak spoznáte, že je zrelé. Pod šupkou skrýva veľmi chutnú mäkkú dužinu žltooranžovej farby. Uprostred ovocie sa prehryziete až ku kôstke – z ktorej si vlastné mango môžete vypestovať. 

Prvé kroky 

Veľmi dôležitý je prvotný nákup, ak je ovocie v obchodoch skladovala v prílišnom chlade, je celkom veľká pravdepodobnosť, že semeno nevyklíčia. 

Ďalším dôležitým krokom, je mango zjesť a poriadne si ho vychutnať, aby ste mohli zasadiť kôstku. 

Prečo pestovať mango? 

  • mangosavyužíva na výrobu kozmetických prípravkov 
  • osviežujúcisprchové gély 
  • omladzujúcekrémy 
  • mydlaai. 
  • ďalšímdôvodom je vitamínová bomba – obsahuje beta karotén, draslík, vlákninu, kyselinu listovú, železo a vitamíny A, E a C 

tieto látky a vitamíny pôsobia ako antioxidanty 

  • súblahodarnéaj proti únave 
  • protiinfekciám
  • obmedzujúúčinky starnutia 
  • podporujútrávenie 
  • proti šerosleposti
  • upokojuje nervy
  • redukčnádiéta 
  • mango obsahujeveľavlákniny 
  • zabraňuje pocitu hladu
  • zasýti

Ako ho správne pestovať? 

Mangovník miluje svetlo, teplo a vlhko. Je to v podstate najjednoduchšie strom na zasadenie semena a jeho starostlivosti. 

Nemôžete hneď očakávať veľký plod. Samotná chuť a veľkosť plodov sa líši od druhu, ktorý sa chystáte pestovať. 

Máte 2 varianty: 

  • vonku(veľký strom) 
  • doma vkvetináči
  • ideálnyspôsobje, v izbe vytvoriť skleník 
  • skleníkzamedzípriamemu slnečnému žiareniu 
  • semeno jedôležitéopatrne vybrať z vláknitého obalu 

(Odporúčame na chvíľočku naložiť semeno do roztoku hypermangánu) 

osušte ho papierovou utierkou 

  • semeno bymalobyť vložené do substrátu kolmo 
  • substrát bymalbyť kokosový (kvôli zamedzeniu chorôb) 
  • kvetináč(skleník) umiestnite na okenný parapet 
  • pravidelnevlhčite, ideálne po vyschnutí substrátu 
  • v časevegetácieudržujte teplotu okolo 25-27 stupňov Celzia 
  • cezzimu okolo 17-20 stupňov + čo najviac svetla 

Semienku musíte dať patričný čas, aby sa nejakým spôsobom naučilo si lebediť v kokosovom substráte. Buďte trpezlivý. Po 4-6 týždňoch by ste mali mať sadeničku už 100-200 mm vysokú. 

Čo sa hnojenie týka, môžete začať od konca mesiaca februára až do začiatku septembra. Kvapalné hnojivo používajte v intervale 14 dní. 

Po prezimovaní mangovník presaďte nasledujúci rok na jar. Pre presadení použite substrát zložený z rašeliny alebo kokosu, kompostu a záhradné pôdy. Záhradná pôda by mala byť bohatá na živiny. 

kvety 

čím viac kvetov sa vám podarí ošetriť, tým zvyšujete pravdepodobnosť na plod 

Na čo si dať pozor? 

vyberte opatrne jadierko z obalu kôstky 

zamedzte chorobám výberom substrátu 

položte jadierko výhonkom dole 

vložte sadeničku do hornej tretiny kvetináča (korene budú dlhé) 

nepřemokřete substrát, mohol by začať hniť 

strážte teplotu, nikdy by nemala klesnúť pod 17 stupňov 

Mango je veľmi vhodné do najrôznejších pokrmov. Môže ho samozrejme jesť aj tak, ako je. Ale výborné je do čerstvých ovocných šalátov, do zeleninových šalátov, k mäsám, na prípravu omáčok a iných pochutín. Môžete si ho tiež usušiť.